Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2011 11:02 - Кратка история на поп-фолк явлението
Автор: goshotrola Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 4638 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


Внимание!!! Изпуснал съм десетки ключови фигури, но 98% на мен не ми говорят нищо, но желанието ми да напиша този пост беше по-силно.





Едва ли съм първият, който иска да се изяви като един съвременен Паисий, но ме сърбят ръцете, за това ще се опитам да направя кондификация на този феномен. За това трябва се върнем
 back in the days...

Дълбока древност (1980те)

            В генезиса на явлението чалга стои специфичната съвкупност от сръбска музика по македонското радио, гръцко сиртаки и див социализъм. В период, в който най-големите постижения на целокупното население е да завършиш петилетката за четири, а не за 5 години, панелните крепости на пролетарията се превръщат в  предавател на новото движение, а негов пръв  водач става Димитър Андонов- Хисарския поп с неговия акорьон на хаоса и разрухата. Този пионер на чалгата, който по свои думи е свирил лично за бившия първи и компания, прегазва всякакви авторски права върху т нар. инструментали, превръщайки крадените гръцки песни в епопеите- Дай си сърцето, една цигара, В малка къща, Елена, Елена и много други епохални творби конституционирали чалгата. Както казва Карбовски в едно интервю с титана-поп "В казармата се слушаше само Лили Иванова и теб (Х. поп)"

Предкласически период a.k.a.  мутренското време (1989-1999)

            "Добре, че и след прехода промените не спреха." се пее в една песен на Лого5. И така промените в чалгата не спряха. След 10.XI започва т. нар. преход и като ще сме демократи, дай си правим порнография... така де чалга. Героите на времето компира, картофа, патладжана, бивола се нуждаеха от своя саундтрак и Радо Шишарката им го осигури. Преди  Крум, Тони и Илиан... е бил той- Радо Шишарката. Текстове конкуриращи gangsta rap... Шишарката се запечатва в сърцата и умовете на хората от следсоциалистическа България.  С епохалната си творба "Тигре, тигре" Радо Шишарката показва работния ден на един български младеж, както и неговите мечти  и стремежи.

"О-о-о тигре, тигре ле
имаш ли пари, имаш ли пари, западни коли
О-о-о тигре, тигре ле нямаш ли пари, нямаш ли
паристари жигули."

Бардът на 90те показва небето и ада. От едната страна са западните коли, а от другата жигулите, като Шираката показва и пътя за постигането на тези резултати. Който се състои в наличието или липсата на пари. И завършва с

Айде борци, дайте ми пари.
Дайте ми пари, нямаш кахъри.
А-а-а-а-а-а опала.
Айде борци, дайте ми пари.
Дайте ми пари, песни до зори.

Този текст много правилно описва развиващата се пазарна икономика в България след 10. XI.1989.  Но също така Радо вижда в бъдещето с парчето "Курви, сбогом" или ако не вижда, то поне изразява един протест срещу омразната институция на казармата. Гореспоменатият български младеж, който работи за да спечели пари и да достигне мечтаните "западни коли", разпуска в бара след тежкия ден, а гадната държава иска да му доакра инфарк пращайки писма... абе тия знаят ли че това са пари на данъкоплатницте и после какво?

Вечер се прибирам,и писмо намирам.
Още с камофлажа,на кого да кажа?
Моята любима,вече нищо не подбира.
В чуждите завивки,любовта намира..
Тръпки ме полазват,свят ми се завива,
слънце ще изгрее и на мойта нива..
Кръчмите, купоните, мадамите красиви.
Знайте ще се върна с нови сили..
Знайте ще се върна...

Цъ, Цъ... Държавата е виновна, тя е разрушила любовта между двама млади, превръщайки ги в негодни икономически единици.

            Можеби, когато е забелзал, че аудиторията е започнала неестествено да намалява Радо е написал "Бели птици". Прочуствена песен, силен конкурент на Студио-Х по пубертетски купони. (КОПЕЛЕ, КАК МОЖЕ МЕЧТАТА ТИ Е дА СтАНЕШ МАРГИн, има и такива, сериозно говоря). За да проследим приемственоста между Хисарския поп и Радо, ще погледнем и песента "Шопската салата", тук виждаме характерното за "праисторическата чалга" кражба на гръцки инструментали, като върху тях са записа емблематичните слова

Обичам шопската салата,
мастика ледена да пия,
вълните морски да ме галят
и руси мацки покрай мен.

Въпреки че отделих цяла страница на Радо Шишарката, тъй като е емблема ан това време, не трябва да пропуснем Сашо Роман. По силен приемственик на Хисарския поп от към тема на песните, но с по-оригинална музика (мисля). В някакъв момент се затри, но той отново е тук. Той също присиства по пубертетски купони с Мой, Ангеле и разбира се по именни дни с "Ой, Сашко". Други титани на 90те години са Южен вятър Валдес. През този период първи стъпки правят Глория, Гергана, Кати, Емилия, Камелия и много други, които са в основата на класическата чалга.

Класическа чалга (1999-~2005)

Всички знаем, че Кърт Кобейн не измислил грънджа, но той го даде на масите (не по сосбтвено жлание, май май). Ето така се получава и с Ивана, Гергана, Кати, Емилия. Предполагам, че "99 вече всички са били родени и си спомнят хитове като Бял мерцедес.

Във Change бюрото, изпрати ме мама,
да си закупя долар зелен,
но в Change бюрото, долари няма,
долари няма, но срещнах ерген.
От мерцедеса ръка ми подаде-
Долари няма, ела ти с мен.

Песента ясно показва кризата по Виденов и рязката промяна в курса на долара. Дори положението е толкова сериозно, че се прибягва  до натурална търговия. Но, лирическата героиня е горда и непреклонна

Не съм надута, но за валута,
не се продавам и за пари
и всичко давам и подарявам,
но не разменям любов за пари.

Може да се забележи, че инструментала заразлика от преднте исторически периоди, залага на ромската музика, вместо гръцката или сръбската, което показва, че изпълнители се обръщат към корените си, следователно правят фолк, но все пак йониките си остават и смело може да твърдим, че тук е момента, коагто се заражда т. нар. поп фолк. Един прогрес... а с него титан номер 1 на чалга музиката Митко Пайнера. Всъщнсот след кратка справка, разбирам , че той се бута в музикалната индустрия още от 1990, но около 2001... си е титан, защото тогава започва излъчването на Планета Тв, като според мен идеята един ден цлята планета да е населявана от зомбита и като хуманист Митко да е дал жокер на човечеството, но да се оказало, че го е надценил.  Еми да 2001.... свещенните имена, които казах вече няколко пъти Ивана, Гергана, Кати, Емилия, Десислава и тн се нанасят на екран и досегът им с масовия фен става още по-лесен. И така чалгата, така де поп фолка си става герб на България... но това не е достатъчно, има крал на рока, на попа, защо да няма и на чалгата, не на анс ни трябва крал-кралица.... Ето тук идва и Азис.  Като циганията става пълна. Нататък не знам точно как проължава, щото около 2004 влязох в гимназия и прослушах музика, но само знам, че има някакви Преслава, Мария, Галена? Защо съм сложил 2005? Еми щото войните на пайнер, нека не ги казвам пак... забремянаха и поумняха(уж) (Мега яката песен имам си гадже, сладко гадже, явно вече е била имам си бебе, сладко бебе?!? о.О) Като най-дебилното е, че Коко Динев е баща на 40% от тези малчугани( Ако не е така, извинявай брат).

Експериемнтална чалга (някъф междинен период)

Това са два реда посветени на т. нар. от мен експерементална чалга. Имам предвид 2004 някъде, където пайнер явно разбраха, че съществува рап и се появиха десетки (убеден съм, че са десетки) дуети на поп-фолк диви с "рапъри" Дж Живко Микс? ЛТФ? Айде чалга-рапа едно, но се появи и чалга-рок/метъл. Убеден съм, че съм гледал поне два чалга клипа с метъли. Отделно и "Лъжа е". Копеле, как е възможно в детска дискотека, да пусакт 3-4 часа псевдо-техно и чалга, да пуснат песен на Линкин Парк и след това "Лъжа е". Като най-якото е, че тази песен е яко крала от Call me when you"re sober.  Та какво исках да кажа, явно чалгата е решила да експериемнтира, но в някакъв момент са се опасили, че ще изгубят по мургавата част то аудиторията си, предполагам.

Съвременна чалга, така де поп фолк.

 

И така, стигнахме до наши дни. Музика ли е това да се пее за тупалки , дози, тиранти и палатки. Като харектеризирам съвременната чзлга с две неща, че са открили featuring-а и пълното отстъпление на поп музиката.




Искрени извинения на бате Милко, Кондьо, Коста Марков, Петра, тези които пеят тез червени доамти, още хиляди роми, Константин (него частично съм го споменал), че съм ги забравил.



Гласувай:
5



1. trollpower - Това да не е моята снимка?
09.04.2011 11:04
В първия момент се зачудих как така съм пуснал пост.
цитирай
2. samuraijack - Тва тряя влезе в учебниците, Гоше!:)))))))
10.04.2011 00:46
цитирай
3. анонимен - анонимна без регистрация
25.08.2011 01:04
уауууууу те това си беше образователна лекция...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: goshotrola
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 83943
Постинги: 28
Коментари: 39
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930