Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2012 13:15 - концерти, фестивали и планета дерби 2100
Автор: goshotrola Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2342 Коментари: 0 Гласове:
0



Време е отново да се изкажа неподготвен. Защо го правя ли? Защото мириша! Защото ни спряха тока, а по лична молба и водата! Тема на днешния ми бълвоч от мисли са музикалните фестивали и турнето на Слави.

Исторически преглед:

 

Имало едно време един Слави, който имал турне всяка година из България и събиралмного хора всеки път.  След това се появил един лейбъл на име Пайнер, който също започнал да събира много хора всеки път и за много хора, това били ГИГА концертите за година. Същевременно една час от обществото с омиление си спомняла останалия в миналото концерт на Металика в Пловдив през 1999. Разбира се има по няколко концерта ан чужди групи в България, които са чакани с трепет от феновете, но същинското начало започва 2006 с Калиакра Рок Фест.

Характеристика:

Под фестивал разбирам, събитие, което е 2-3 дни. И под шапката си събира поне по 3ма изпълнители на ден. Като цената за събитието изглежда по приемлива от цената за отделен концерт на всеки един участник.

Ярки представили на фестивалните събития в България:

Каварна

Фестивалът е ориентиран към по твърда музика. Организатор на събитието е кметът на град Каварна г-н Цонко Цонев, който всяка гони докарва рок и метъл групи за радост на родните фенове. Фестивалът се провежда традиционно в края на юни или началото на юли и продължава  три дни. Като първият е бил еднодневен фестивал.  Фестът започва скормно с по група на ден, но докарва имена като Manowar, Haven and Hell и Motorhead през 2007.  Което каро се замислиш не е малка работа. На бързо Калиакра си спечелва името на рок/метъл столица на България, а Цонко на кметъл. Идват имената като Slayer, Алис Купър, още веднъж Маноуар. Като около 2010 блясъкът на фестивалът започва да намалява.

Евентуални причини:

1.Каварна е на майната си. (Без да обиждам никого)

2.Цонко кани главно по-стари групи

3. Постоянно увеличаващият се брой на фестивалите в България

 

Каварна е малко и приятно градче, фестивалът ми е сравнително евтин и  е близо до морето. В последно време водене от тенденциите канят по няколко групи на ден, като за радост на феновете, вечерите са по стилове.

Паралелно с Калиакра Рок Фест прекръстен после на Каварна Рок, се провеждаше Траш тил дет.

SOFIA ROCKS POWERD BY SONISPHERE

Лично за мен това е ревюлионният фест за България. Фест, който е два дни на поносима редовия фен цена, който докарва не големи, а огромни имена. Реално фестът се се проведе само една година, след което се разцепи на СОФИЯ РОКС и на СОНИСФЕРЕ, като вторият не се проведе. В годината, в която AC/DC  забиха в България, СОФИЯ РОКС докара: МЕТАЛИКА, СЛЕЙЪР, МЕГАДЕТХ, АНТРАКС, АЛИС ИН ЧЕЙНС, МЕНОУР, СТОУН СОЪР И РАМЩАЙН на една сцена, което до тогава беше нечувано в България. Като дори трябваше към тях да се присъединят Heaven and Hell и Mastodon.  120 лв за тези групи според мен е поносима цена, като се сравни с 100 лв за Ред Хот (единствено за сега) и 90 лв за Ац/Дц. Организацията беше ок според мен... звукът на ниво. Място: стадион Васил Левски. Мисля, удобно за всички. Само дните бяха малкото неудобни: вторник и сряда. ШОУТО от страна РАММЩАЙН размаващо, изключителен професионализъм.  На следващата години Сонисфере ни обещаха СлипКнот и Айрън Мейндън, но фестивалът се провали, а София Рокс от своя страна срещна българската публика с Джудас и  Уайтснейк.  Като този път фестивалът бе еднодневен и се проведе на стадион „Българска армия“. Тази година отново се очертава София рокс да срещне публиката с музикални величия в лицето на Аксел Роуз.

 

Spirit of Burgas

Фестивалът се появява през 2008 и носи автентичния дух на западните летни фестивали. Провежда се на няколко сцени едновременно, а фактът, че е на бургаския плаж допринася за колорита на събитието. Фестивалът предлага от от хип-хоп през джаз, ска до метъл. Той задоволява нуждите както на рок феновете, така на феновете на електроната музика, така и на по-мейнстрийм ориентираната младеж.  На сцената в Бургас са се изявявали Faith No More, Prodigy, Serj Tankian, Deftones, Moby на главната сцена и още десетки изпълнители на останлите сцени през годините. Спирит ъф Бургас предлага музикално разнообразие, възможност за плаж, оцеляване със сравнително малък бюджет поради мащабите на Бургас и същевременно статуса му на курорт.

 

Elevation

Появил се миналата година (2011) фестивалът е насочен към по-леките стилове. Главно за хора, които се къпят и са нходили на училище. Но явно организаторите не си бяха сметнали плановете правилно... Събитието трябваше да се проведе край Разлог, но поради силния вятър се осъществява само първия ден. Като и той е упорочен от счупения крак на вокала на хеднлайера за вечерта. Но  вторият ден определено се очертаваше като по интересен:  30 seconds to mars, cypress hill, dog eat dog, delinquent habits, Gentleman, българските герои ODD CREW и други.  Това, което аз разбрах за фестивала, че е също се е насочил към западните фестове с разни актракциони към него. Всичко добре, но реално 60%  от феста не се състояха. Сега (уж) са си взели поука и ще го провеждат на 20 км от София.

Към новия формат нямам критики (защото още не се е провел), но към стария въпреки добрите намерения, как може да направиш фест на такова място. Като аз се радвам, че го отмениха, защото можеше да стане като в Белгия, където месец след елевейшън имаше идентичен случай с вятъра, но там се стигна до човешки жертви.

Последният фестивал, който ще представя е

LOUD FESTIVAL 2012

Организиран от LOUD MUSIC, той се очертава да е Каварна, ама в София и конкурент на СОФИЯ РОКС. Ще е два дни единият ориентиран към траш метъла с хедлайнер Слейър, а втория доста разнообразен с участието на Бехемот лакуна койл и WASP.  Като ценатае поносима 99 лв за два дни. Или 55лв за ден. Като лично аз смятам, че за деня на Слейър 55 лева е приемлива сума.

 

Приликите, които виждам в LOUD FESTIVAL и SOFIA ROCKS 2012 са, че и двата дни имат по един ден ориентиран към един стил и втори по разнообразен наситен с ярки представители на различни стилове.

 

 

2011-Годината на провалените фестове

Може би успешната от към фестивали и концерти 2010 накара всеки да става промоутър, което си личи със яркото увеличаване на фестивали в малки и големи градове, като бг артистите нямат нищо против да свирят на Генерал Тошево Фест или на Крън 2011 Турбо Рок фест. За това и на моменти организацията е в ръцете на непрофесионалисти, явно. Както пропадна елевейшън, Сонисфере 2011 и  фестивала, на който бяха содом.

 

 

Прощално: Аз харесвам фестивали, но нямам пари. Все пак се опитвам да спестя за поне един на година... и пестя от ток и вода! Лека.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: goshotrola
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 84063
Постинги: 28
Коментари: 39
Гласове: 33
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930